Zwart op wit de beste
Huishoudelijk

Wie betaalt een loodgieter bij een huurhuis?

Het kan nog wel eens problemen opleveren: de reparaties en de daarbij komende kosten in een huurhuis. Uw cv-ketel doet het niet meer en het is helaas net winter geworden. Of u krijgt na een zeer heftige storm ineens een vervelende lekkage aan het dak. Dan kan het ook nog eens zo zijn dat er iets moet gebeuren aan de sanitaire voorzieningen in uw huurwoning. Gelukkig komt daar een loodgieter voor langs en de ongemakken worden snel verholpen. De loodgieter laat na de klus een rekening achter. Maar wie moet de rekening betalen? U of de verhuurder? Regio Loodgieter Rotterdam geeft u in dit artikel uitleg.

CV-Ketel installatie of reparatie

 

Over het algemeen geldt: als het gaat om kleine reparaties en klein onderhoud, dan zijn de kosten voor de huurder. Het ontluchten en bijvullen van de cv-ketel komt dus op het bordje van de huurder terecht. Echter is groot onderhoud voor de verhuurder. Denk daarbij aan de jaarlijkse servicebeurt en reparaties van uw cv-ketel en indien nodig ook de vervanging van de cv-ketel. Voor deze kosten bent u als huurder niet aansprakelijk.

Lekkage

Over het algemeen is de huurbaas verantwoordelijk voor de reparatie rekening van lekkages. Het kan zijn dat het dak lekt (of de dakgoot) of uw woning wordt geteisterd met vocht en schimmel, doordat er een lekkage gaande is. Maar ook het verhelpen van ernstig wateroverlast op uw balkon behoort tot de rekening van de verhuurder. Toch komt het niet weinig voor dat verhuurders de huurders door verwijzen naar hun inboedelverzekeraar en dat is niet gerechtvaardigd! Als huurder kom je dan in een vervelende ‘van het kastje naar de muur’ situatie terecht. De verzekeraar besluit namelijk vaak dat er geen schadevergoeding komt, want hij vindt dat de verhuurder schadeplichtig is en dat is de verhuurder in de meeste gevallen ook.

Er is echter ook een uitzondering op de regel. Als er onverwacht lekkageschade optreedt, door bijvoorbeeld een heftige storm of een ander natuurverschijnsel, dan is de verhuurder niet meteen verplicht om de reparatie van de schade te betalen.

Sanitaire voorzieningen

Ook hier geldt: de kleine reparaties zijn voor de rekening van de huurder en de grote reparaties komen op de rekening van de verhuurder. Als de wc-bril kapot is moet u dat zelf verhelpen, maar is de wc-pot stuk, dan is de verhuurder hier verantwoordelijk voor.

Met andere woorden: voor de grote en duurdere loodgieter rekeningen is de verhuurder verantwoordelijk. U bent als huurder zelf verantwoordelijk voor klein onderhoud.

http://loodgieter-rotterdam.nu/